fbpx

MADEIRA – GASTRONOMIE

JÍDLO A PITÍ NA MADEIŘE

Obecně o MadeiřeCo navštívit na ostrově MadeiraItinerář: Madeira za týdenLevády na MadeiřeGastronomie na MadeiřeDoprava na MadeiřeVýšlap na nejvyšší horu Pico Ruivo

Při cestě na Madeiru neopomeňte ochutnat místní speciality, které na ostrově nechybí. Od mořských plodů, přes čerstvé ovoce a zeleninu až po místní pivo.

Espada, kuželnatky nebo špíz

Madeiru obklopuje Atlantický oceán, a tak není divu, že tu o mořské plody není nouze. Mezi největší speciality nabízené snad v každé restauraci patří ryba ESPADA – česky tkaničnice atlantská, kterou vám nabídnou na několik způsobů. Můžete si dát espadu na medu a pepři, na citronu nebo na bílém víně. Espada je poměrně velká černá ryba, které se po vynoření na vzduch vyvalí oči.

Další specialitou typickou zejména pro vesnice na západním pobřeží Madeiry, jako například Paúl de Mar, je LAPAS – česky kuželnatky. Kuželnatky se podávají přímo na pánvi, na které byly připraveny, dělají se většinou na másle a jedí se pokapané šťávou z limetky. Průměrná cena za jednu porci (čítající kolem dvacítky kuželnatek) je 5 eur.

Kuželnatky lapas
Poncha
Madeirský prostřený stůl

Milovníkům masa Madeira nabízí lahůdku jménem ESPETADA – hovězí maso na špízu, která tu má silnou tradici.

Máte jen malý hlad? Tak zkuste tomatovo-cibulovou polévku podávanou s vejcem naměkko přímo v talíři. Na ulici také běžně zakoupíte tradiční Pao com chorizo – chléb zapečený s chorizem nebo Bolo de caco – madeirský chléb podávaný často jako předkrm s bylinkovým máslem a česnekem.

MADEIRSKÉ VÍNO, PONCHA NEBO GINJINHA

Mezi vyhlášené místní alkoholické nápoje patří koktejl PONCHA, který si každý bar připravuje ručně sám. Do ponchy se dává místní pálenka z cukrové třtiny Aguardente de cana, med a šťáva z citronu. Žádná voda navíc, i proto je nápoj velmi silný a není vhodné ho míchat s dalšími alkoholickými nápoji. Na ponchu se dříve jezdilo do známých barů v Camara de Lobos, dnes je centrum poncha barů v dolním Funchalu, a pokud jste zrovna někde na cestě, stavte se v baru Taberna da poncha na cestě mezi Ribeira Bravou a Serra de Águou, kde si zároveň můžete prohlédnout sbírku vizitek, co tam zákazníci nechali. Existuje více druhů ponchy:

– Poncha regional (tradiční poncha s medem a citronem)
– Poncha maracujá (místo citronu se použije maracuja)
– Poncha tangerina (sladší a slabší, místo citronu se použije ovoce tangerina – druh mandarinky rostoucí na Madeiře)

Nápoj Poncha
Taberna da Poncha

Pamatujte, tu nejlepší ponchu pro vás barman připraví před vašima očima a je to pěkný zážitek – tento koktejl se totiž míchá kvedlíkem. Cena za sklenku ponchy se pohybuje od 1,5 eur do 2,5 eur.

Vinho da Madeira – madeirské víno je podobné porstkému. Je sladší, silnější a pije se z menšch sklenic, samozřejmě po menším množství. Madeirské víno je bílé i červené.

Jako digestiv se často podává domácí GINJINHA – něco jako naše griotka, někdy dokonce ještě s ovocem přímo v panáku. Hojně se pije také LICOR DE MARACUJÁ – sladký likér z maracuji a další podobné likéry z ovocných plodů Madeiry.

Nápoj Ginjinha
Pivo Coral
Druhy ponchy

Nezapomeňte ochutnat madeirské pivo CORAL, které se na rozdíl od ostatních portugalských piv aspoň trochu chutí podobá těm českým. Nenechte si ujít nealko limonádu z maracuji (passion fruit), která se jmenuje BRISA MARACUJÁ.

MARACUJÁ, ANONA, MANGO, PITANGAS

Na Madeiře se ovoci daří a je tu dobré. Můžete vyzkoušet místní banány, které jsou menší a sladší než ty klasické. Na trhu zakoupíte několik druhů maracuji (passion fruit), čestvé mango nebo druhy ovoce nám neznámé jako anona nebo pitangas.

Obecně o MadeiřeCo navštívit na ostrově MadeiraItinerář: Madeira za týdenLevády na MadeiřeGastronomie na MadeiřeDoprava na MadeiřeVýšlap na nejvyšší horu Pico Ruivo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top